Hver vår oppfordrer norske myndigheter til meningokokkvaksinering av russen. Det er ikke nøyaktig samme vaksine som ble brukt i det fatale vaksineeksperimentet på 80 og 90-tallet. Likevel kan det være nyttig å se hvordan undommene har blitt behandlet i ettertid. Artikkelen er et utdrag fra en tidligere artikkel publisert av undertegnede hos Steigan.
På slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet valgte norske helsemyndigheter å la FHI eksperimentere på flere årskull norske ungdomsskoleelever og rekrutter med en eksperimentell meningokokk-B-vaksine. Forsøket ble markedsført med reklamekampanjer på glanset papir rettet mot ungdommene hvor de ble lovet erstatning dersom noe gikk galt.
I etterkant viste det seg at vaksinen både var ineffektiv, samt at det ble knyttet sterke mistanker om bivirkninger relatert til myalgisk encefalopati (ME). Flere hundre ungdommer samlet seg omkring et søksmål mot staten, men kun en legesønn vant fram og fikk 6,5 millioner i erstatning. Foruten dette seiret Mai Britt Hovland sivilrettslig over staten omkring 20 år etter at hun var påført skade fra vaksinen.
Det fatale eksperimentet ble omtalt i utlandet hvor produksjonen «The Vaccine Experiment- In The Service of Good» i 5 deler gjengir historien omkring hvordan ungdommene i forkant ble lokket inn i eksperimentet og deretter overlatt til seg selv når bivirkningene meldte seg. Vaksinen ble deretter solgt til New Zealand uten at det ble opplyst omkring problemene i Norge. Dokumentaren gir et sterkt bilde av kynismen den norske stat framviste i håndtering av disse sakene – hvor enorme summer ble brukt for å undergrave skader og bivirkninger hos ungdommene framfor å imøtekomme de med respekt og en redelig vurdering av kompensasjon.
The vaccine experiment: In the service of Good
Under følger ulike utdrag fra filmen, samt annen dokumentasjon.
Kilde: illustrasjon: statlig elevbrosjyre 1988 – FHI; brukt for å verve ungdom til meningokokkvaksineekseperimentet (skjermbilde) PDF, side 10.