Meningokokkvaksine: 180.000 norske ungdommer var forsøksrotter i kynisk statlig eksperiment

Hver vår oppfordrer norske myndigheter til meningokokkvaksinering av russen. Det er ikke nøyaktig samme vaksine som ble brukt i det fatale vaksineeksperimentet på 80 og 90-tallet. Likevel kan det være nyttig å se hvordan undommene har blitt behandlet i ettertid. Artikkelen er et utdrag fra en tidligere artikkel publisert av undertegnede hos Steigan.

På slutten av 80- og begynnelsen av 90-tallet valgte norske helsemyndigheter å la FHI eksperimentere på flere årskull norske ungdomsskoleelever og rekrutter med en eksperimentell meningokokk-B-vaksine. Forsøket ble markedsført med reklamekampanjer på glanset papir rettet mot ungdommene hvor de ble lovet erstatning dersom noe gikk galt. I etterkant viste det seg at vaksinen både var ineffektiv, samt at det ble knyttet sterke mistanker om bivirkninger relatert til myalgisk encefalopati (ME). Flere hundre ungdommer samlet seg omkring et søksmål mot staten, men kun en legesønn vant fram og fikk 6,5 millioner i erstatning. Foruten dette seiret Mai Britt Hovland sivilrettslig over staten omkring 20 år etter at hun var påført skade fra vaksinen.

Dagbladet 2010
TV2 2013

Det fatale eksperimentet ble omtalt i utlandet hvor produksjonen «The Vaccine Experiment- In The Service of Good» i 5 deler gjengir historien omkring hvordan ungdommene i forkant ble lokket inn i eksperimentet og deretter overlatt til seg selv når bivirkningene meldte seg. Vaksinen ble deretter solgt til New Zealand uten at det ble opplyst omkring problemene i Norge. Dokumentaren gir et sterkt bilde av kynismen den norske stat framviste i håndtering av disse sakene – hvor enorme summer ble brukt for å undergrave skader og bivirkninger hos ungdommene framfor å imøtekomme de med respekt og en redelig vurdering av kompensasjon.

The vaccine experiment: In the service of Good

Under følger ulike utdrag fra filmen, samt annen dokumentasjon.

illustrasjon: statlig vaksinepropagandabrosjyre brukt for å verve ungdom til meningokokkvaksineekseperimentet

Publisert

i

,

av

Vil du gi oss et bidrag? 

Vipps oss i dag på:

139906

Få varsling når vi publiserer artikler

Slå på varslinger for å få med deg våre nyeste artikler. Ønsker du ikke lengre å få varslinger kan du enkelt slå dem av her.

Bli medlem eller støttemedlem

Støtt vår sak ved å tegne et medlemskap eller send oss et bidrag – vi trenger din støtte i vårt videre arbeide.