Mattias Desmet holdt tale i det rumenske parlamentet

Tekst: Terje, Foreningen lov og helse

Før nyttår fikk Mattias Desmet, professor i psykologi i klinisk psykologi fra Universitet i Ghent holde en tale i det rumenske parlamentet. Som en digresjon kunne vi for øvrig drømme oss litt bort med tanken om at det norske Storting kunne kommet på ideen å invitere slike talere av og til. I sin tale i Romania snakket Desmet om propaganda og en totalitarisme han ser er på vei inn i Vesten.

Jeg skal senere komme med en gjennomgang som dreier seg om hvor relevant dette er for Norges del, men her skal jeg legge ut hele talen fra Desmet oversatt til norsk.

NB jeg markerer i fet skrift de elementene jeg finner ekstra relevant for dagens samfunn og min senere gjennomgang om temaet.

Helt nederst setter jeg opp en oppsummerende liste med noen nøkkelpunkter i et lite sammendrag, men det anbefales virkelig å lese hele talen som her følger:

Mattias Desmets tale: propaganda og totalitarisme m.m

Kjære medlemmer av det rumenske parlamentet, Kjære publikum, Kjære damer og herrer, Som noen av dere kanskje vet, skrev jeg en bok med tittelen The Psychology of Totalitarianism. Det handler om en ny type totalitarisme som vokser frem nå, en totalitarisme som ikke så mye er en kommunistisk eller fascistisk totalitarisme, men en teknokratisk totalitarisme. Jeg har beskrevet min teori om totalitarisme ved så mange anledninger. Jeg vil bare presentere kjernen av det her og gå over til et problem som er spesielt relevant for en adressering i en politisk institusjon som dette parlamentet: perverteringen av politisk diskurs i tradisjonen fra opplysningstiden.

Les hele artikkelen hos Lov og Helse

Kilde: https://lovoghelse.no/2024/01/28/mattias-desmet-holdt-tale-i-det-rumenske-parlamentet/

Illustrasjon: Foreningen lov og helse

Publisert

i

,

av

Vil du gi oss et bidrag? 

Vipps oss i dag på:

139906

Få varsling når vi publiserer artikler

Slå på varslinger for å få med deg våre nyeste artikler. Ønsker du ikke lengre å få varslinger kan du enkelt slå dem av her.

Bli medlem eller støttemedlem

Støtt vår sak ved å tegne et medlemskap eller send oss et bidrag – vi trenger din støtte i vårt videre arbeide.