Hva er et vaksinepass?

Et vaksinepass vil være en fysisk eller elektronisk bekreftelse på at du har tatt diverse vaksiner. Ved en satt vaksine vil man via en app på mobilen få en QR-kode som man fremviser som bevis på vaksinasjonen.

Det kan også gjøres via et elektronisk kort eller armbånd. Akkurat for øyeblikket er det aktuelt i forhold til en vaksine mot Covid-19, men vil raskt kunne utvides til også å gjelde en rekke andre vaksiner. For eksempel hele barnevaksinasjonsprogrammet eller mange nye framtidige influensa- eller pandemivaksiner.  

Vaksinepass sett forhold til menneskerettighetene

All vaksinasjon i Norge er frivillig, men dersom vaksinasjon kreves for å kunne ferdes fritt i samfunnet er det ikke lengre noe reelt frivillig valg. All vaksinering innebærer en risiko. Vaksinene mot Covid-19 er ennå ikke endelig godkjente og vi har ingen kunnskap om langtidseffektene. Ved all type vaksinering vil noen oppleve å få bivirkninger, også alvorlige og livstruende. Derfor er det en menneskerett å selv kunne vurdere denne risikoen og ta et fritt og informert valg uten noen form for press eller sanksjoner i form av tap av grunnleggende rettigheter. 

Aenean eu leo quam. Pellentesque ornare sem lacinia quam venenatis vestibulum. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Aenean eu leo quam. 

Innføring av et vaksinepass skaper et splittet samfunn

Foreningen for Fritt Vaksinevalg vil påpeke at man med dette forslaget til endring av smittevernloven vil bryte med flere grunnleggende menneskerettigheter og grunnloven. En slik lov hører ikke hjemme i vårt samfunn som burde være tuftet på tillit og respekt. Bruk av vaksinesertifikat/
vaksinepass vil ikke medføre noen smittehemmende effekt, men vil kunne ha en enorme konsekvenser for befolkningens tillit til våre myndigheter og demokratiske prosesser. 

Digitale vaksinepass kommer ikke bare til å ha de effektene som Regjeringen og fagmyndighetene ønsker seg. De kan – avhengig av hva som blir innholdet – få store utilsiktede samfunnsmessige konsekvenser, bl.a en oppdeling og splittelse i befolkningen i forhold til hvem man anser som smittefarlige og hvem som ikke er det. 

Publisert

i

av

Vil du gi oss et bidrag? 

Vipps oss i dag på:

139906

Få varsling når vi publiserer artikler

Slå på varslinger for å få med deg våre nyeste artikler. Ønsker du ikke lengre å få varslinger kan du enkelt slå dem av her.

Bli medlem eller støttemedlem

Støtt vår sak ved å tegne et medlemskap eller send oss et bidrag – vi trenger din støtte i vårt videre arbeide.