Ut av pandemi-tåken: Krigen mot grunnloven

Høyre, Ap og Sp har funnet sammen om å opprette nye pandemifullmakter for fremtidige regjeringer. Det er et slag under beltestedet mot Stortinget som øverste folkevalgte organ, og et alvorlig inngrep i folks frihet. Forslaget bør avvises – og det er ennå tid.

Av: Steigan

Dette skriver Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo i en kronikk i VG. Vi siterer noen utdrag.

Tirsdag ligger det an til at flertallet på Stortinget – Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet – vil vedta permanent å overføre svært inngripende pandemi-fullmakter fra Stortinget til ikke-folkevalgte helsebyråkrater.

Regjeringen vil innføre endringer i Smittevernloven som gir regjeringen og byråkratiet mulighet til å pålegge folk til å gå i isolasjon eller karantene ved fremtidige smitteutbrudd, uten å be om Stortingets tilslutning.

Forslaget vil altså gi norske byråkrater en generell fullmakt til å innføre ekstremt inngripende tiltak i folks liv.

Det er ikke demokratisk holdbart

Trekløveret Ap, Sp og Høyre kan se ut til å ha mistet gangsynet i den per nå ikke-eksisterende kampen mot smitte av ulik sort.

Stortinget er landets øverste folkevalgte organ, men dersom Høyre sikrer flertall for regjeringens forslag, vil Stortingets mulighet til å kontrollere at ikke enkeltmenneskers grunnlovfestede rettigheter overkjøres av helsemyndighetene i praksis være fjernet.

Her kommer vi til det ironiske i saken: Selv om trioen selv sier i sin innstilling at deres forslag vil føre til inngrep i menneskerettighetene og Grunnloven, mener de likevel at det er hensiktsmessig at fremtidige regjeringer ikke skal måtte gå til Stortinget i hver enkelt sak for å få lov til å påføre enkeltmennesker strenge frihetsbegrensninger.

Allerede her er den logiske kortslutningen soleklar.

De vet hva de gjør, men hvor lett de tar på nordmenns menneskerettigheter og Grunnlovens vern er uforståelig.

Og Bjørlo avslutter slik:

Før representantene fra Høyre, Arbeiderpartiet og Senterpartiet går inn i stortingssalen for å banke gjennom dette forslaget tirsdag kl. 15 – mot viljen til en samlet opposisjon for øvrig – håper jeg de stopper opp og tenker seg om en gang til.

Nå er det på tide å komme seg ut av pandemitåken.

Gi makten tilbake til Stortinget og friheten tilbake til folket.

Les også:

VG på lederplass: – Galskap å endre smittervernloven

Morten Walløe Tvedt, som er professor i rettsvitenskap, skriver i en artikkel i KSU.no at helseminister Kjerkol Kjerkol ga ufullstendig og unøyaktig informasjon til Stortinget om lovendringa.

Venstres stortingsrepresentant Alfred Bjørlo har helt rett. Dette handler om den totale mangelen på respekt for Grunnloven som Høyre og Arbeiderpartiet, dessverre med Senterpartiet på slep, også viser denne gangen.

Også FRP-leder Sylvi Listhaug ber regjeringa om å snu i denne saka:

Frp-leder Sylvi Listhaug anklager Høyre og regjeringspartiene for å innføre nye pandemi-fullmakter som kan sette Stortinget til side i en krisesituasjon. Hun ber Erna Solberg (H) om å snu.

Embetsmannsstaten er på vei tilbake, og denne gangen skal embetsmennene sitte i Brussel, Davos eller New York.

Oppmøte ved behandling i Stortinget

I dag 12. desember klokka 15 skal forslaget opp til behandling i Stortinget. Det hadde vært en fordel publikumsplassene i salen hadde vært fullsatt slik at så mange som mulig skal være vitner til det som skjer. Samtidig kan politikerne ha godt av å vite at velgerne følger med.

Les også:

https://steigan.no/2021/05/regjeringas-brutt-pa-grunnloven-og-andre-lover-ufullstendig-liste/

Publisert

i

,

av

Vil du gi oss et bidrag? 

Vipps oss i dag på:

139906

Få varsling når vi publiserer artikler

Slå på varslinger for å få med deg våre nyeste artikler. Ønsker du ikke lengre å få varslinger kan du enkelt slå dem av her.

Bli medlem eller støttemedlem

Støtt vår sak ved å tegne et medlemskap eller send oss et bidrag – vi trenger din støtte i vårt videre arbeide.